Sheet music - Bladmuziek
Other site content
Search - Tags

Marc Matthys

photo MatthysMarc_2_1Marc Matthys, geboren op 11 mei 1956, studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, waar hij onder meer hogere diploma's piano en kamermuziek en eerste prijzen contrapunt en fuga behaalde. Daarnaast werd hij laureaat van verschillende wedstrijden zoals de Van Roy Pianowedstrijd (1976), de Tenuto-wedstrijd (1979), de Europ Jazz Contest (1979) en het Jazz-Concours van Duinkerke (1980). In 1980 ontving hij ook de Grand Prix Humanitaire de France, die te Parijs wordt toegekend aan jonge talenten in diverse kunsttakken. 


Tegenwoordig is Matthys zowel directeur van het Kortrijks Muziekconservatorium als docent binnen de afdeling jazz en lichte muziek van de Hogeschool Gent, departement Conservatorium. Daarnaast verzorgt hij gastcolleges aan de Bowling Green University (Ohio, VS) en is hij jurylid bij de Europ Jazz Contest en Les Django's d'Or, Victoires du Jazz.

De radio- en televisieopnames die hij maakte zijn op gelijkaardige wijze voor een gedeelte in het buitenland te situeren (VARA, EBU, NCRV). 
Matthys werkte bovendien samen met muzikanten met diverse achtergronden: klassieke figuren als Dirk Brossé, Walter Boeykens en Rudolf Werthen, maar evenzeer een jazzlegende als Toots Thielemans of de Popzangeres(-diva) Shirley Bassey. Ook bij zijn cd-opnames werkte hij samen met zowel klassieke orkesten (I Fiamminghi, het Nationaal Orkest van België), harmonieën (The Symphonic Band of the Belgian Guides) en jazzensembles (Trio Cucamonga, Big band Sound), naast natuurlijk met zijn eigen kwartet, waarmee hij in 1985 het huwelijksjubileum van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola opluisterde. 


Als componist heeft Marc Matthys ook reeds erkenning gekregen: in 2000 was hij naast Christian Adolph Wouters en Piet Swerts één van de composers-in-residence tijdens het driedaags Campo-festival te Antwerpen, en in 2001 werd hij laureaat van de nationale compositiewedstrijd voor jazzthema's van BAP-SABAM.

Lijst beschikbare partituren

Componisten in de kijker

photo VerhaertSteven 100x111Steven Verhaert

photo MinneboStef
Stef Minnebo

photo MinneboStef
Herman Jeurissen

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.

Indien u uw browser cookie instellingen niet wijzigt, aanvaardt u ze.

Begrepen